Peter Fjällborg är OK Norrbottens nyaste styrelseledamot

22 mars 2024

Efter drygt 40 år, varav de sista 9 som vd, slutar Peter Fjällborg inom Coop Norrbotten för att ha mer tid till både familj och fritid. Dock lämnar han inte helt näringslivet. Vi är glada att välkomna Peter som OK Norrbottens nyaste styrelseledamot.

 

Hej Peter! Efter 40 år är du ju starkt förknippad med Coop, vilka likheter finns mellan dagligvarukedjan och OK Norrbotten?

Det finns stora likheter, framför allt när det kommer till organisationsmodell. OK Norrbotten är precis som Coop medlemsägt. Själva försäljningsställena heter olika, butiker och stationer men båda säljer liknande varor. Dessutom har vi i mångt och mycket samma medlemmar. Historiskt sett har man handlat på Coop, eller på den tiden Konsum, och tankat på OK. Men OK har en förändringskurva som Coop saknar. För 15 år sedan började rollen för drivmedelstationer att ändras och stationernas roll går alltmer från drivmedel till att erbjuda service. Det är jättespännande och en rejäl utmaning.

Du röstades ju in i april 2023 och har med andra ord suttit i OK Norrbottens styrelse i snart ett år. Vad fick dig att vilja tacka ja till förfrågan?

Det var just för att jag såg den här utmaningen. Vad ska den framtida stationen ha för service för att berättiga sin existens, för medlemmarna i första hand? Det är en rejäl utmaning med tanke på den takt som förändringen sker i just nu.

Vad innebär det då att sitta i OK Norrbottens styrelse?

I grunden är det samma som för vilket företag som helst men i aktiebolag är det aktieägare som styr och styrelsens arbete är att skapa vinster för ägarna. I ett kooperativ som OK Norrbotten är ägarna en större grupp och har inte samma inflytande som aktieägare, men styrelsens uppdrag är fortfarande att hitta den vd som kan driva bolaget i den riktning som man beslutat och framför allt att skapa nytta för våra medlemmar.

Och till sist, hur ser din relation till Norrbotten ut, kör du mycket bil i länet?

Jag är född och uppvuxen i Kiruna. När jag 2005 blev vd för Coop Malmfälten hade jag utgångspunkt i Gällivare och körde 8,5 tusen mil om året. Så jag brukar säga att jag kan alla vägar i Norrbotten.

Har du någon favoritplats?

Jukkasjärvi är den plats som jag förknippar med hemma. Jag har inte alltid bott där men har fortfarande ett hus som jag faktiskt byggt själv. Så på det sättet är det min favoritplats. Men hela Norrbotten är ett fantastiskt län med en storartad fjällvärld. Där får jag sinnesro.

 

Tack Peter och välkommen till OK Norrbotten-familjen!

09 nov 2023

Magnus är ny distriktschef

Vi välkomnar Magnus Wallin som ny distriktschef för området Öst. Han har över 20 års...

31 aug 2023

Invigning av ny biogasanläggning på Oktanvägen i Piteå

21 juni invigdes en ny biogasanläggning på OKQ8 Oktanvägen i Piteå. Biogas är ett förnybart...

17 feb 2023

”Eftersom personalen är det viktigaste”

Säg hej till vår nya HR-generalist Erik Hagnelöv. OK Norrbotten vill hela tiden fortsätta att...